Blog

Zo maak je een goede planning in 3 simpele stappen

Een goede planning is essentieel bij het leren. Met een planning kan je je tijd namelijk zo efficiënt mogelijk indelen en jezelf een hoop stress voorkomen. Toch kan het maken van een planning moeilijker zijn dan je denkt. Daarom leggen we je in dit blog uit hoe jij in 3 simpele stappen een goede planning kan maken, zodat jij bij elke toets het beste uit jezelf kan helpen.

Stap 1: Maak een lijstje van alles wat er gedaan moet worden.

Ja. Je leest het goed. Maak een lijstje van alles wat er gedaan moet worden. Dit betekent dus niet alleen het overhoren van je Franse woordjes en het maken van je wiskunde sommen, maar ook het opruimen van je kamer en de voetbaltraining waar je later op de dag heen moet. Op deze manier heb jij een duidelijk overzicht van alle taken die je op deze dag moet uitvoeren.

Zijn het er te veel? Probeer dan eens te kijken of je wat kan verschuiven. Je Franse woordjes kunnen eventueel naar morgen en de rekensommen krijg je, door extra hard te werken, vast al in de les af.

Heb je te weinig taken op je lijst? Kijk dan eens of je alvast wat vooruit kan werken. Dit zal je later weer een hoop tijd schelen.

Stap 2: Schrijf per taak op hoeveel tijd je denkt dat er nodig is om deze uit te voeren.

Om een goede planning te maken, is het belangrijk te weten hoe lang het duurt om bepaalde taken uit te voeren. Schrijf dus per taak van het lijstje van stap 2 op hoelang het ongeveer duurt om deze uit te voeren. Dit kan soms moeilijk zijn. Probeer jezelf daarom altijd nét iets meer tijd te geven dan je nodig denkt te hebben. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Ook hier is het van belang om kritisch naar je lijstje te kijken. Hoeveel uur gaat het kosten om alle taken af te vinken? Is dit realistisch? Zo niet, wat kan je veranderen om te zorgen dat het wél haalbaar is?

Stap 3: Verdeel alle taken over de dag, week of maand.

Afhankelijk van de soort planning die je maakt, kun je alle taken nu gaan verdelen over de dag(en). Een handige manier om dit te doen is bijvoorbeeld in Excel, maar ook op papier kun je een prachtige en overzichtelijke planning maken. Neem dus vooral je tijd en maak er iets moois van!

Ook in deze stap is het belangrijk realistisch te blijven. Houd rekening met leuke activiteiten, maar ook met de nodige rustmomenten. Geef jezelf bijvoorbeeld ook eens een (halve) dag vrij om goed uit te rusten.

Dat is het! Met deze 3 stappen kun jij een duidelijke planning maken, waarmee jij het beste uit jezelf kunt halen. Heb je extra hulp nodig bij het maken van een planning of het maken van je huiswerk? Dat kan! Kijk op studie-poort.nl naar de opties of neem contact op met info@studie-poort.nl. Vergeet ons ook niet te volgen op Instagram voor nóg meer dagelijkse schooltips.