Blog

Wat doe je als je een woord niet kent? Wij leggen het je uit in 5 stappen.

We hebben het allemaal wel eens ervaren; je leest een tekst en komt een woord tegen dat je niet kent. Natuurlijk kun je het woord makkelijk even googlen op je telefoon om de betekenis te achterhalen. Maar wat nou als dit niet kan? Wat doe je dan? In dit blog laten we 5 stappen zien die je kan gebruiken wanneer je een onbekend woord tegenkomt. Lees je mee?

Stap 1: Kijk of je de tekst begrijpt zonder de betekenis van het woord.

Als je de tekst begrijpt zonder de betekenis van het onbekende woord, is het helemaal niet nodig de betekenis te achterhalen. Wanneer je bijvoorbeeld een leestoets aan het maken bent, kost dit je onnodig veel tijd en energie. Kijk dus altijd eerst of het van cruciaal belang is dat je de betekenis van het woord kent. Als dit niet het geval is, kun je het woord altijd even opschrijven en op een later moment opzoeken. Als het wel belangrijk is de betekenis van het woord te weten, kun je door naar stap 2.

Stap 2: Probeer de betekenis van het woord te achterhalen door middel van de context.

Lees de tekst om het woord heen en probeer zo de betekenis van het woord te achterhalen. Misschien gaat het bijvoorbeeld om een tegenstelling, waarbij de betekenis van het woord al duidelijk naar voren komt. In zulke gevallen kun je proberen zelf een betekenis aan het woord te geven. Controleer dan wel altijd even of de betekenis die je bedacht hebt ook logisch in de zin past. Niet gelukt? Ga dan door naar stap 3.

Stap 3: Kijk of je één of meerdere delen van het woord kent.

Op deze manier kun je ook de betekenis van het woord achterhalen. Let bijvoorbeeld op samenstellingen en voor- en achtervoegsels. Dit kan je informatie geven over het woord en de betekenis ervan. Ook hier is het belangrijk jouw betekenis van het woord te controleren door te kijken of deze logisch in de zin past. Kom je er niet uit? Ga dan verder met stap 4.

Stap 4: Vraag je klasgenoten en/of docent naar de betekenis van het woord.

Dit is een simpele manier om achter de betekenis van het woord te komen. Vraag om je heen of iemand het woord kent en of zij de betekenis aan jou kunnen uitleggen. Doe dit natuurlijk alleen als dit kan en mag. Zorg er wel voor dat je de betekenis nog even in de zin plaatst om te checken of het klopt. Heb je nog steeds de betekenis niet kunnen achterhalen? Dan is het tijd voor de laatste stap.

Stap 5: Zoek het woord op in het woordenboek.

Door het woord in het woordenboek op te zoeken, kun je gegarandeerd de juiste betekenis vinden. Het is daarom belangrijk goed te weten hoe je met een woordenboek moet omgaan door er veel mee te oefenen. Let er op dat een woordenboek vaak meerdere betekenissen kan geven, waardoor je wederom goed moet controleren of de betekenis die je hebt gekozen goed in de zin past. Je kan het woord samen met zijn betekenis opschrijven, zodat je zeker weet dat je het niet meer vergeet.

Dit zijn alle stappen die jij moet doorlopen om de betekenis van een onbekend woord te achterhalen. Heb je extra hulp nodig bij woordenschat of taal? Dat kan! Kijk op studie-poort.nl naar de opties of neem contact op met info@studie-poort.nl. Vergeet ons ook niet te volgen op Instagram voor nóg meer dagelijkse schooltips.